Van Bussloo naar het Borgeler bad in Deventer.

Fijn naturistisch zwemmen binnen als het buiten te koud is.

 

Als het even kan en het weer is er goed genoeg voor, dan besteden mijn vrouw en ik graag onze vrije middag op het naturistenstrand “De Kuiter” in Bussloo. Een onverwacht warme dag medio oktober maakte ook nu deze keuze niet moeilijk. Genietend van het strand, maar ook vooral van flink baantjes trekken in de grote recreatieplas rechtvaardige het eten van een patatje en een ijsje. Al deze versnaperingen kun je direct bij de kiosk, die vrijwel aan het strand ligt, verkrijgen. Je kunt er gewoon in je blootje heen lopen, wat dan ook vrijwel iedereen doet. Intussen waren mijn vrouw in ik al aan het nadenken over activiteiten voor het binnenseizoen, het zal nu echt wel de laatste keer zijn om zo buiten te zijn. Mijn oog viel op een foldertje, dat lag in de kiosk. In nam het mee. “Borgelerbad” in Deventer stond erop: 1,5 uur zwemmen, speciaal voor naturisten! Top!

Het zou ook een pilot worden om de belangstelling te polsen. Slim bekeken dacht ik, met de aankomende binnenactiviteiten is het echt een uitnodiging. En het was nog snel ook: Zaterdag 28 oktober aan het einde van de middag. Ik liet het mijn vrouw zien. “Doen we“ zei ze direct.  

 

Die bewuste dag zijn we vastberaden naar Deventer afgereisd. Het bad was goed te vinden, maar voordat we bij de echte ingang waren stuurde onze navigatie ons nog even naar een weiland vol koeien. Ofschoon we graag nieuwe gelegenheden uitproberen, is het toch elke keer weer even wennen: Voelt het vertrouwd aan? Is er niet teveel inkijk van buitenaf? Hoe is het water? Het waren voor ons de bekende vragen bij iedere eerste keer. In de kleine hal hadden we al direct aanspraak en we werden door een superenthousiaste mede zwemmer hartelijk ontvangen. Al snel bleek dat hij zo’n beetje dit alles had georganiseerd. Ook het zwembad personeel maakte een zeer betrokken indruk, wat de ontvangst dan ook direct erg prettig maakte.

Intussen begon het aardig aan te lopen en er ontstond al een kleine rij voor de kassa. Met iets meer dan 16 euro voor ons beiden kon ons zwemfestijn beginnen. De sfeer bij het omkleden, of beter uitkleden, was al direct familiair en na onze spullen voor de zekerheid toch maar in het kluisje opgeborgen te hebben konden we genieten van ons anderhalf uur. Het bad is een mooi rechthoekig, no nonsens, wedstrijdbad met daarachter een ruimte waar je kunt relaxen met gratis koffie en vers fruit.  Er is zelfs gelegenheid om broodjes te verkrijgen.

 

Eerst maar baantjes dacht ik, ik werk graag aan mijn conditie. Mijn vrouw doet het iets rustiger aan, maar ook zij vond na afloop dat dit zeker voor herhaling vatbaar is. Vanaf dat moment hebben we alle overige data in onze agenda gezet. Intussen zijn we ook al die keren geweest. Bijzonder verrassend was dat er tijdens het laatste half uur een water-yoga les voor de liefhebbers en belangstellenden wordt georganiseerd. Een yoga les maar dan in het water, echt bijzonder. Hiervoor is speciaal het ondiepe gedeelte van het zwembad afgezet. En ofschoon de les werd gegeven door een echte yoga leraar moest hij wel even zoeken naar de juiste aanpak voor ons als naturist (en hijzelf ook) in het water. Kennelijk was deze combinatie voor hem ook nieuw of even onwennig. De belangstelling was best groot, met ongeveer evenveel mannen als vrouwen hadden we met elkaar een ruime kring gevormd en met een hoop gewankel en de nodige hilariteit heb ik er toch veel van opgestoken. In ieder geval waren mijn vrouw in ik compleet zen toen we na afloop weer naar huis reden. Dat het een pilot betrof waren we intussen allang vergeten, voor ons was die toch al geslaagd.  

 

R.O.   |  11 februari 2018